Bas
docent Tai Chi Qi Gong en coach

“Als je later terugkijkt op je leven, heb je dan het gevoel dat je de goede keuzes hebt gemaakt?”

Over Bas

Van bedrijfsleven naar Tai Chi docent

Na jaren van hard werken bereikte ik uiteindelijk een goede positie in het bedrijfsleven. Maar toen ik die eenmaal bereikt had, begon ik mijzelf steeds vaker vragen te stellen. Vragen als “wordt je hier nou echt gelukkig van” en “als je later terugkijkt op je leven, heb je dan het gevoel dat je de goede keuzes hebt gemaakt”. De antwoorden hierop waren even helder als duidelijk. Tijd om de bakens te verzetten.

Inmiddels had ik kennis gemaakt met Tai Chi. Door de beoefening kon ik zelf ervaren hoe positief dit was voor mijn gezondheid. Zowel mentaal als lichamelijk. Bovendien had ik veel interesse in Oosterse Filosofie. Ik besloot mij aan te melden bij een docentenopleiding in Tai Chi, Chinese Geneeskunde, Chinese Voedingsleer en Filosofie. Na het afronden van mijn opleiding ben ik les gaan geven.

Naar China

En toch … miste ik gevoelsmatig nog iets. En dat was kennismaken met de cultuur waarin Tai Chi en het Taoïsme zijn ontstaan. Kennismaken met de gevoels- en denkwereld die hieronder ligt. Het “drinken aan de bron”. Daarom besloot ik te gaan reizen door China en daar lessen te gaan volgen bij Chinese docenten.

Waarom waren deze ervaringen voor mij als docent zo van belang in het lesgeven?

Het gaat niet alleen om de “choreografie” van de bewegingen. Veel wezenlijker is wat hieronder ligt. Het weer kunnen “doorvoelen van je lichaam”, het weer vol “in verbinding komen met jezelf”. Typische kenmerken van het Oosterse denken, die we in onze meer rationele Westerse samenleving deels zijn kwijtgeraakt. Dankzij mijn reizen en ervaringen bij docenten in China zijn deze eigenschappen wezenskenmerk geworden in mijn stijl van lesgeven.

Tai Chi docent en coach

Ondertussen bleven de lesactiviteiten groeien. Al geruime tijd ben ik fulltime Tai Chi docent. Het lesgeven en coachen, de reacties van cursisten, het dagelijks bezig zijn met Tai Chi. Dit is waar mijn pad en mijn passie liggen. Met veel dank aan mijn lieve vrouw Monique, die mij hierin altijd alle steun en alle ruimte heeft gegeven.

Opleidingen

  • Tai Chi Trainer en Therapeut Chinese Geneeskunde, Bocam Tilburg
  • Therapeutische vorming en communicatie, Qing Bai Amersfoort
  • De Professional als Coach, de Baak Noordwijk
  • Tui Na Qi Gong, Guangxi Nan Jiang Wu Shu School Jingxi China
  • Oosterse Filosofie, Instituut voor Filosofie Amsterdam
  • Taoïsme, Instituut voor Filosofie Amsterdam
  • Tai Chi Chenstijl, Dragon Mountain Martial Arts School Yangshou China
  • “De schatkamer van Jade”, “6 richtingen Qi Gong” en “De Ontluiking”, Chi Choice en “Qi Gong voor het Hart” en “De 8 Brokaten”, de Boog Tilburg
  • Reiki 1e graad “Usui”, master G. Arnoldus – Smallegoor, Bathmen
  • Tao & Qi Gong, Taijiquan Academie Leiden en de Internationale School voor Wijsbegeerte Leusden.

Hiernaast volgt Bas jaarlijks Tai Chi trainingen voor docenten om zijn kennis en ervaring blijvend verder te ontwikkelen.

Bas

docent Tai Chi Qi Gong en coach

“Als je later terugkijkt op je leven, heb je dan het gevoel dat je de goede keuzes hebt gemaakt?”